Gedurende het congres klimmen diverse initiatiefnemers op de zeepkist om steun te zoeken voor hun circulaire vraagstukken. Of juist hun hulp aan te bieden bij jouw circulaire vraagstuk. Kun jij ze een stap verder helpen of zij jou? Of heb je zelf een circulair vraagstuk? Omcirkel dan de zeepkist als onderdeel van jouw programma. De zeepkist wordt op drie verschillende momenten op de congresdag ingezet.
Pitch 1: Lars Bouwman, Circulair West: Start-ups met circulaire ideeën voor de openbare ruimte die groeien en bloeien
De Watertoren Bollenstreek is getransformeerd tot een duurzaam en krachtig landmark. Het ontwerp is gemaakt aan de hand van 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) en dat is overal voelbaar. Van het hergebruik van uitgezaagde ramen als toegangspad en het bufferen van regenwater in de tuin tot aan een slechtvalkkast bovenop de 43 meter hoge toren. De watertoren Bollenstreek heeft zich afgelopen tijd al bewezen als een inspiratie voor bedrijven, scholen en initiatieven als inspirerende locatie voor groei en ontwikkeling in duurzaamheid.In de watertoren is ruimte voor Start-ups. Wij zijn bezig met de opzet van ons start-up programma waar start-ups en ondernemers alle ruimte hebben om elkaar te ontmoeten. Als start-up verbinden we je met bedrijven die volop actief zijn in deze sector en met duurzaamheid bezig zijn. Denk hierbij aan de bedrijven AW Groep, Copijn, Bollenbeton en Circulair West. Met elkaar vergroot je de kennis, doe je inspiratie op en komen je samen tot innovaties. Ben jij de start up met een innovatief idee voor de openbare ruimte? Of kun je ons helpen om dit programma verder te ontwikkelen!
Pitcher 2: Sara Sprong, gemeente Wijk bij Duurstede: Gemeenten met meer personele capaciteit die andere gemeente helpen
Sara Sprong is Strategisch adviseur Beheer Openbare Ruimte & Participatie bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Een belangrijk hulpmiddel voor het versnellen van de circulaire transitie in de openbare ruimte is dat gemeenten met meer personele capaciteit hun kennis delen met minder personele capaciteit. In dat kader zal Sara op de zeepkist een project pitchen waarbij zij graag een beroep doet op de bestaande kennis bij andere gemeenten.
Pitcher 3: Peter van Oosterhout, gemeente Leiden: Openbare Verlichting en hoe 7 circulaire principes het donkerder kunnen maken
Peter van Oosterhout is sinds 2013 werkzaam bij de gemeente Leiden als beleidsmedewerker Openbare Verlichting en Illuminatie. In Leiden krijgt donkerte een steeds belangrijkere plek: licht waar het moet, donkerder waar het kan. In Leiden is een nieuw beleidsplan openbare verlichting nodig met (nog) meer aandacht voor donkerte. Ze ontwikkelen dit beleid mede aan de hand van zeven circulaire principes en participatie. Peter gaat vertellen over hoe deze zeven circulaire principes de openbare verlichting donkerder kunnen maken.
Pitcher 4: Mart Mensink, oprichter DuSpot: hoe maken we 'hergebruik, tenzij' tot de standaard werkwijze
Mart Mensink van de matchingstool DuSpot. Zijn vraagstuk luidt: hoe kunnen wij een standaard werkwijze in de regio opzetten waarbij 'hergebruik tenzij' vanzelfsprekendheid is op de projecten tussen verschillende opdrachtgevers. Op de zeepkist vertelt hij meer hierover.
Pitcher 5: Inge van den Berg en Sascha Maarschall, gemeente Leiden: prijsvraag voor de Tweede groene ring van Leiden
Leiden zoekt meedenker voor de Tweede groene ring, een aaneengesloten gebied van groen en water om en door de stad. Het wil daarvoor een krachtig concept, dat past bij heldere groene koers van de stad, met mooie resultaten zoals de realisatie van het Singelpark, de uitvoering van de Groene Kansenkaart en de duurzame wijkvernieuwingen. Om tot dit concept te komen, organiseert de gemeente een prijsvraag in twee rondes. Inge van den Berg en Sascha Maarschall van de gemeente leggen het uit en zoeken meedenkers.
Pitcher 6: Lune Walder, Bac2nature
Wist je dat biodiversiteit onlosmakelijk verbonden is menselijke gezondheid? Het vergroenen van steden biedt niet alleen klimaatvoordelen, maar versterkt ook ons immuunsysteem. Dit heeft alles te maken met micro-organismen. Door de openbare ruimte slim in te richten, kunnen we hierop invloed uitoefenen. Lune Walder, strategisch adviseur bij Bac2nature, pitcht op de zeepkist een hulpaanbod voor gemeenten om stedelijke biodiversiteit te bevorderen, met voordelen voor circulariteit en stedelijke gezondheid.