Programma

De eerste sprekers en sessies zijn bekend! Struin alvast door het festivalprogramma en bekijk wat de verschillende sprekers voor je in petto hebben. Houd deze pagina en onze nieuwsbrief de komende weken in de gaten voor updates over de workshops, debatten, keynotes, walkshops en de inspiratie- en praktijksessies. 

We beloven je dat je met een gezonde dosis inspiratie, kennis, nieuwe contacten en concrete handvatten het festivalterrein verlaat. Zodat jij in de komende periode de geleerde lessen toe kunt passen én we samen maximale en blijvende impact kunnen maken voor een toekomstbestendige leefomgeving.

Programma

Filter

Filters verwijderen (reset)
 

  •  

    Zoals een goed festival betaamt, is er een heleboel te beleven en voor elk wat wils. Heb je even tijd tussen de sessies door? Kom dan nagenieten, napraten of ontspannen in de lounge. De lounge is de hele dag open en voorzien van goede catering. Gun jezelf de ruimte om hier nieuwe contacten op te doen én je netwerk uit te breiden; ga in gesprek met de andere deelnemers en onze partners.



    20240620de-lounge,
  • Daaf de KokYvonne van Delft
     

    Dagvoorzitter Daaf de Kok en wethouder Yvonne van Delft openen het Circulaire Openbare Ruimte Congres 2024. Als gemeente ziet Leiden dat het circulair ontwerpen, onderhouden en beheren van de openbare ruimte bijdraagt aan de overgang naar duurzame energie en de uitdagingen van woningbouw, mobiliteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit of circulariteit. Als gaststad is Leiden graag een bron van inspiratie, maar staat ook open om te leren van jou als deelnemer. Yvonne van Delft zal tijdens de opening vertellen over hoe Leiden haar circulaire ambities gestalte geeft en al heeft gegeven.

    20240620main-stage-1,
  • Dirkje van der Ven
     

    Iedere transitie staat of valt met gedragsverandering. Zo ook de transitie naar een circulaire openbare ruimte. Succesvolle gedragsverandering begint met begrijpen hoe gedrag ontstaat. Wanneer je begrijpt hoe menselijk gedrag werkt zie je namelijk ineens overal gedragspatronen, merk je hoe jij dagelijks zelf onbewust wordt beïnvloed én kun je ineens verklaren waarom mensen reageren zoals ze reageren. Zelfs als dit op het eerste gezicht onlogisch lijkt. Keynote spreker Dirkje van der Ven neemt je op 20 juni in vogelvlucht mee in de wereld van gedrag en gedragsbeïnvloeding en vertelt je hoe je inzichten uit de gedragswetenschap kunt inzetten om mensen mee te krijgen in de transitie naar een circulaire openbare ruimte.

    20240620keynote,
  • Paul van Aggelen
     

    Een duurzaam ontwerp is goed. Een circulair ontwerp is nog beter, maar waar begin je? Hoe inspireer en overtuig je anderen om hun ontwerp in de openbare ruimte duurzamer in te richten? Hoe zet je stappen naar een circulaire inrichting? In deze sessie laat Paul van Aggelen zien hoe milieueffectenrapportage jouw circulaire visie, als ontwerper, kan helpen en ondersteunen. Het inzichtelijk maken wat voor impact de keuze heeft op het verduurzamen van het ontwerp.


    20240620praktijksessie,
  • Daaf de KokTobias  StratingEveline  BotterJeroen  Grosfeld
     

    Dagvoorzitter Daaf de Kok leidt het eerste debat, waarin hij met Eveline Botter van de gemeente Leiden, Tobias Strating van Roelofs en architect Jeroen Grosfeld in gesprek gaat over circulair ontwerp. Van alles zal er voorbijkomen: ontwerp je voor morgen of voor over 100 jaar, voor de korte en lange termijn? Hoe ga je om met de keuzes die daarbij horen, qua CO2-uitstoot bijvoorbeeld? En hoe neem je circulariteit mee in de andere transities waarmee je te maken hebt, hoe kun je daaraan bijdragen en hoe doe je dat integraal? En hoe ga je om met nieuw materiaal of hergebruikt materiaal, zowel op esthetisch als financieel vlak? En vooral, hoe zorg je dat je minder materiaal gebruikt?

    20240620debatten,
  • Asha  SchoonheidWard de Hond
     

    Ontdek hoe 's-Hertogenbosch samen met We-Boost, het transitietraject naar een circulaire openbare ruimte doorloopt. Leer hoe ze vaste werk- en denkwijzen ter discussie stellen om te bepalen waar hun vaste stramien hun beperkt om duurzamer te ontwikkelen en te bouwen. Asha en Ward nemen je mee in de basis van transities en transitiemanagement en wat er nodig is om je organisatie mee te nemen, enthousiast te houden en grip te houden zonder te weten hoe en waar je uiteindelijk eindigt.

    20240620inspiratiesessie,
  • Inge van den Berg
     

    Tijdens deze excursie wandel je, samen met de ontwerpers, langs enkele circulaire hotspots in het Singelpark in het centrum van Leiden. We wandelen van de noorzijde richting het oosten.

    20240620walkshop,
  • Mart  MensinkInge van den BergLars  BouwmanSara  SprongPeter van OosterhoutSacha  MaarschallLune  Walder
     

    Gedurende het congres klimmen diverse initiatiefnemers op de zeepkist om steun te zoeken voor hun circulaire vraagstukken. Of juist hun hulp aan te bieden bij jouw circulaire vraagstuk. Kun jij ze een stap verder helpen of zij jou? Of heb je zelf een circulair vraagstuk? Omcirkel dan de zeepkist als onderdeel van jouw programma. De zeepkist wordt op drie verschillende momenten op de congresdag ingezet.

    Pitch 1: Lars Bouwman, Circulair West: 
    Start-ups met circulaire ideeën voor de openbare ruimte die groeien en bloeien  

    De Watertoren Bollenstreek is getransformeerd tot een duurzaam en krachtig landmark. Het ontwerp is gemaakt aan de hand van 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) en dat is overal voelbaar. Van het hergebruik van uitgezaagde ramen als toegangspad en het bufferen van regenwater in de tuin tot aan een slechtvalkkast bovenop de 43 meter hoge toren. De watertoren Bollenstreek heeft zich afgelopen tijd al bewezen als een inspiratie voor bedrijven, scholen en initiatieven als inspirerende locatie voor groei en ontwikkeling in duurzaamheid.In de watertoren is ruimte voor Start-ups. Wij zijn bezig met de opzet van ons start-up programma waar start-ups en ondernemers alle ruimte hebben om elkaar te ontmoeten. Als start-up verbinden we je met bedrijven die volop actief zijn in deze sector en met duurzaamheid bezig zijn. Denk hierbij aan de bedrijven AW Groep, Copijn, Bollenbeton en Circulair West. Met elkaar vergroot je de kennis, doe je inspiratie op en komen je samen tot innovaties. Ben jij de start up met een innovatief idee voor de openbare ruimte? Of kun je ons helpen om dit programma verder te ontwikkelen!

    Pitcher 2: Sara Sprong, gemeente Wijk bij Duurstede: Gemeenten met meer personele capaciteit die andere gemeente helpen

    Sara Sprong is Strategisch adviseur Beheer Openbare Ruimte & Participatie bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Een belangrijk hulpmiddel voor het versnellen van de circulaire transitie in de openbare ruimte is dat gemeenten met meer personele capaciteit hun kennis delen met minder personele capaciteit. In dat kader zal Sara op de zeepkist een project pitchen waarbij zij graag een beroep doet op de bestaande kennis bij andere gemeenten.

    Pitcher 3: Peter van Oosterhout, gemeente Leiden: Openbare Verlichting en hoe 7 circulaire principes het donkerder kunnen maken

    Peter van Oosterhout is sinds 2013 werkzaam bij de gemeente Leiden als beleidsmedewerker Openbare Verlichting en Illuminatie. In Leiden krijgt donkerte een steeds belangrijkere plek: licht waar het moet, donkerder waar het kan. In Leiden is een nieuw beleidsplan openbare verlichting nodig met (nog) meer aandacht voor donkerte. Ze ontwikkelen dit beleid mede aan de hand van zeven circulaire principes en participatie. Peter gaat vertellen over hoe deze zeven circulaire principes de openbare verlichting donkerder kunnen maken.

    Pitcher 4: Mart Mensink, oprichter DuSpot: hoe maken we 'hergebruik, tenzij' tot de standaard werkwijze

    Mart Mensink van de matchingstool DuSpot. Zijn vraagstuk luidt: hoe kunnen wij een standaard werkwijze in de regio opzetten waarbij 'hergebruik tenzij' vanzelfsprekendheid is op de projecten tussen verschillende opdrachtgevers. Op de zeepkist vertelt hij meer hierover.

    Pitcher 5: Inge van den Berg en Sascha Maarschall, gemeente Leiden: prijsvraag voor de Tweede groene ring van Leiden

    Leiden zoekt meedenker voor de Tweede groene ring, een aaneengesloten gebied van groen en water om en door de stad. Het wil daarvoor een krachtig concept, dat past bij heldere groene koers van de stad, met mooie resultaten zoals de realisatie van het Singelpark, de uitvoering van de Groene Kansenkaart en de duurzame wijkvernieuwingen. Om tot dit concept te komen, organiseert de gemeente een prijsvraag in twee rondes. Inge van den Berg en Sascha Maarschall van de gemeente leggen het uit en zoeken meedenkers.

    Pitcher 6: Lune Walder, Bac2nature

    Wist je dat biodiversiteit onlosmakelijk verbonden is menselijke gezondheid? Het vergroenen van steden biedt niet alleen klimaatvoordelen, maar versterkt ook ons immuunsysteem. Dit heeft alles te maken met micro-organismen. Door de openbare ruimte slim in te richten, kunnen we hierop invloed uitoefenen. Lune Walder, strategisch adviseur bij Bac2nature, pitcht op de zeepkist een hulpaanbod voor gemeenten om stedelijke biodiversiteit te bevorderen, met voordelen voor circulariteit en stedelijke gezondheid.

    20240620de-zeepkist,
  • Sophie de SmetStephanie  Steffers
     

    Willen we de transitie naar een volledig circulaire economie versnellen, dan vereist dat een verandering in de manier waarop we onze producten en materialen produceren, gebruiken en hergebruiken. Hoe kan inkoop hieraan bijdragen? Wat zijn de uitdagingen? En hoe kan het inkoopinstrument als prikkel fungeren om samenwerking in productieketens te bevorderen? Praat erover mee in deze sessie van het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen (VCI) en leer meer over de mogelijkheden en uitdagingen rondom circulair inkopen. 

    Het VCI is een samenwerking tussen PIANOo, Rijkswaterstaat, MVO Nederland en NEVI en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

    20240620workshops,
  • John  Wermink
     

    Van terugname tot herplaatsing; het circulaire proces in de praktijk. Tijdens deze sessie deelt John  Wermink het verhaal van overkappingen die terug zijn genomen van Dura Vermeer en een tweede leven hebben gekregen. John bespreekt samen met twee gastsprekers vanuit Dura Vermeer en Roelofs het volledige traject van terugname, opknappen, aanpassen en weer in gebruik nemen. Deze overkappingen, aangekocht door Roelofs, vinden nu een nieuwe bestemming bij een milieustraat in Rotterdam, in opdracht van de Gemeente Rotterdam. Dit project dient als voorbeeld van hoe duurzame stadsontwikkeling en de circulaire economie hand in hand gaan! 


    20240620praktijksessie,
  • Fokko de Vegt
     

    Fokko de Vegt, strategisch en financieel adviseur bij de gemeente Leeuwarden, neemt je tijdens zijn inspiratiesessie mee dat circulariteit een niet weg te denken waarde is in het moderne openbaar bestuur. Circulair investeren vereist dat de administratie niet langer 'lineair' is. Tijdens zijn presentatie wordt aangegeven welke voordelen circulair investeren heeft en hoe dit in staat is om klassieke financiële drempels weg te nemen. Fokko geeft je enkele handvatten mee hoe jij op een soortgelijke wijze als de gemeente Leeuwarden haar financiële verordening heeft laten inspelen op circulair investeren. Aan het einde van de presentatie is er ruimte voor al je vragen, krijg je concrete praktijkvoorbeelden en werpen we een blik vooruit naar de volgende (financieel-administratieve) ontwikkelingen op het gebied van circulariteit.

    20240620inspiratiesessie,
  • Joline  Santen
     

    Hoe richt je je gemeentelijke organisatie circulair in om circulair te kunnen opereren? Daarvoor is kennis nodig van circulariteit en bijvoorbeeld weten welke instrumenten beschikbaar zijn. Deze sessie zal gaan over de weg die Leiden heeft afgelegd van nul tot de positie van koploper die ze nu hebben. In welk stadium van deze route je je ook bevindt nu, krijg je concrete voorbeelden van hoe je de volgende stap kunt zetten.

    20240620inspiratiesessie,
  •  

    Toe aan een lekkere lunch? Kom naar de lounge en tussen 12:15 en 13:30uur staat de lunch voor je klaar! 

    20240620de-lounge,
  • Joop  SchaghenHarry van Duijnhoven
     

    Dit wordt een inspirerende praktijksessie met tal van praktijkvoorbeelden HOE je projecten concreet kan laten bijdragen aan een Circulaire Economie, door het juist niet zo te benoemen.

    20240620praktijksessie,
  • Robby van den BroekIlse  Ramaker
     

    Ontdek hoe Roelofs samen met ontwikkelaars BPD, Roosdom Tijhuis en de gemeente Hardenberg erin slaagde om een ambitieus circulair project te realiseren in Bergentheim. Tijdens deze sessie leer je hoe je als ontwikkelaar of overheid je ambities kunt waarmaken zonder het budget uit het oog te verliezen. Roosdom Tijhuis, een van de ontwikkelaars van het project Möllincksvaart Bergentheim, vertelt samen met Ilse en Robby over de successen en uitdagingen op het gebied van water, groen en circulaire oplossingen. Ontdek hoe circulaire principes binnen budget kunnen worden toegepast en laat je inspireren om zelf stappen te zetten in de richting van een duurzame toekomst!

    20240620praktijksessie,
  • Daaf de KokThea  SmidRichard  Koops
     

    In het tweede debat komt circulair inkopen aan de orde. Dagvoorzitter Daaf de Kok gaat het met onder anderen Eva de Kok (gemeente Leiden), Thea Smid (gemeente Soest en coördinator Regionaal Circulair Inkopen voor alle 27 gemeenten van de provincie Utrecht) en Richard Koops (Business Director Circulaire Economie bij Sweco) onder andere hebben over: de rollen en/of positie van de inkoper en projectleider, hun onderlinge samenwerking: is de inkoper leidend of faciliterend? En verder, welke strategie gebruik je om circulariteit op te nemen in de aanbesteding: daag je organisaties uit, stel je minimale eisen, hoe zit het met EMVI en probeer je innovaties uit? Daarnaast komt ook de verhouding markt-overheid aan bod: werk je samen, hoe, bij wie ligt de bal, hoe deel, haal en ontwikkel je kennis over innovaties? En hoe ga je om met hergebruik versus nieuw en de financiële kant daarvan?

    20240620debatten,
  •  

    In Leiden is het beleid voor de Leidse Ladder vastgesteld. Dit betekent dat er een ondergrens aan circulariteit is vastgesteld waar veel projecten in de openbare ruimte aan moeten voldoen. In deze workshop zullen we kort uitleggen waar we nu tegenaan lopen en hoe we dat oplossen. We zullen hiernaast vooral de deelnemers op een speelse wijze meenemen in de werking en principes van de Leidse Ladder en hoe ze hiermee kunnen werken. Esmé Bosch, beleidsmedewerker circulaire bouw van de gemeente Leiden begeleidt deze workshop en ze wordt bijgestaan door haar collega's Gerwin van Rossem (beleidsmedewerker circulaire bouw), Mike Blauw (Ontwerper) en Dora Vancso (beleidsadviseur circulaire bouw).

    20240620workshops,
  • Danny  BoersRémon van der Scheer
     

    Een groot deel van onze gemeentelijke materiaalstroom heeft betrekking op de openbare ruimte. In deze openbare ruimte is het domein wegen het fysiek grootste domein. Beheerder Rémon van de Scheer en Danny Boers van de gemeente Leiden lichten toe hoe ze vanuit de materiaalstroomanalyse en door toepassen van circulaire basisprincipes de doelstellingen voor primair grondstoffengebruik gaan bereiken.

    20240620inspiratiesessie,
  • Dieto de Vries
     

    Het Moederbestek.nl van BouwCirculair helpt bij het circulair uitvragen met minimale eisen in projecten, als aanvulling op de Standaard RAW Bepalingen. Met dit bestek, dat breed wordt gedragen en toegepast in de markt, kunnen gemeenten, waterschappen, rijk en provincies duurzame en uniforme bestekseisen voor beton, asfalt, straatbaksteen et cetera in hun projecten toepassen. In deze sessie zal Dieto de Vries van de gemeente Den Haag vertellen hoe zij Moederbestek.nl in hun projecten gebruiken en wat dit oplevert.

    20240620praktijksessie,
  • Inge van den Berg
     

    Tijdens deze excursie wandel je, samen met de ontwerpers, langs enkele circulaire hotspots in het Singelpark in het centrum van Leiden. We wandelen vanaf Scheltema richting het westen naar het Arsenaalplein.

    20240620walkshop,
  • Frank  Kalshoven
     

    Frank Kalshoven, ontwerper bij de gemeente Leiden, neemt je mee in het ontwerpen van een circulaire openbare ruimte. Er zal hierbij de focus worden gelegd op creativiteit en het gewoon doen. Volgens Frank kan er meer dan je denkt. Tijdens zijn sessie meer dan genoeg inspirerende voorbeelden, zoals: een zoetwaterrif van afval, een schanskorfmuur van klinkerafval. ‘Probeer nieuwe dingen uit en hou er plezier in!’

    20240620inspiratiesessie,
  • Jos  RuigrokSjoerd  Kloetstra
     

    Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik heeft genomen: minder gebruik van primaire grondstoffen en minder CO2-uitstoot, maar wel financiele voordelen. De pilot zal dan ook na het proefjaar voor onbepaalde tijd worden voortgezet. Jos Ruigrok, adviseur duurzaamheid GWW bij de gemeente Haarlemmermeer en Sjoerd Kloetstra, van de firma Vrijbloed vertellen in Leiden over de totstandkoming van en het functioneren van het depot bij Vrijbloed en hoe de gemeente zo duurzamer omgaat met de materialen die vrijkomen bij het (her)inrichten van de openbare ruimte.

    20240620inspiratiesessie,
  • Marc van IngenEdwin  Top
     

    Speelplan is op meerdere fronten actief in de sport- en speelbranche. Wij nemen u graag mee in de wijze waarop Speelplan en haar partners circulariteit en duurzaamheid concreet toe kunnen passen in uw organisatie o.a. door middel van slim inzetten van de juiste software in combinatie met (her)gebruik van speeltoestellen en onderdelen.

    20240620praktijksessie,
  • Jesse  Evers
     

    Stroop je mouwen op tijdens deze workshop waarin we in groepen een toekomstbestendig vraagstuk onder handen gaan nemen. We nemen je mee in het regionale project Groen-Blauw Verbindt, waarin we met 7 gemeenten samenwerken aan een groen-blauw netwerk voor ons aaneengesloten stedelijk gebied. Graag voeren we boven een kaart en schetsvel het gesprek hoe je vanuit verschillende rollen en belangen (beheerders, ontwerpers, projectleiders, beleidsmakers, etc.) de samenwerking kunt zoeken en tot een optimaal toekomstbestendig en ook circulair resultaat kunt komen.

    20240620workshops,
  • Daaf de KokSara  RademakerBart  Bakker
     

    Hoe meet je als gemeente of je in de openbare ruimte circulariteit voldoende meeneemt? Waar je staat ten opzichte van de doelstellingen voor 2030 en 2050? Hoe vertaal je dat meetbaar naar je projecten en je bestekken? En hoe monitor je of dat wat je in je projecten uitvraagt ook waargemaakt is? Er zijn verschillende instrumenten en manieren om hier als gemeente stappen in te zetten. Over wat er mogelijk is en wat er nog te wensen valt, praat Daaf de Kok met Sara Rademaker van de gemeente Utrecht, Paul Prinssen van EcoReview en Bart Bakker van de gemeente Amsterdam. 

    20240620debatten,
  • Pieter  Bakker
     

    Er zal een presentatie gegeven worden over 3D betonprinten, waarin de techniek achter deze innovatieve bouwmethode wordt toegelicht. Er wordt uitgelegd waarom 3D-betonprinten steeds belangrijker wordt in de bouwsector, met nadruk op de voordelen zoals snelheid, flexibiliteit en natuurlijk duurzaamheid. Daarnaast worden praktijkvoorbeelden gedeeld van succesvolle projecten die door Saint-Gobain Weber Beamix zijn gerealiseerd. Uiteraard is er na afloop van de presentatie ook ruimte voor het stellen van vragen.

    20240620praktijksessie,
  • Gertjan de WerkFloor van den Bergh
     

    De kern van betaalbare toekomstbestendige gebiedsontwikkeling is uniformiteit in vraag en aanbod: werken met dezelfde KPI’s in elke schakel van de keten. Zoals we dat ook met Het Nieuwe Normaal voor circulair bouwen doen. Voor opschaling is die uniformiteit cruciaal. In deze sessie presenteren we eerst de bouwstenen voor toekomstbestendig bouwen die er nationaal al zijn of worden ontwikkeld. Daarna gaan we interactief op zoek naar wat er nodig is om door te pakken op gebiedsniveau in specifieke gebiedsontwikkelingen. Waar hebben overheden behoefte aan? Wat hebben woningcorporaties en ontwikkelaars nodig? En wat hebben de verschillende stakeholder van elkaar nodig?

    Wat we ophalen vormt de basis voor de werklijn openbare ruimte van de City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling en en zal gebruikt worden voor de doorontwikkeling van de nationale interventietoolbox en expertpoule van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen en Expertteam Woningbouw.

    20240620inspiratiesessie,
  • Zoë van de Kerkhof
     

    Tijd om het festival samen af te sluiten! Onder het genot van een hapje en een verfrissend drankje nog even napraten, visitekaartjes uitwisselen en genieten van live muziek.

    20240620de-lounge,

Alle filters verwijderen (reset)

Terug naar boven