<span class='TextRun SCXW23397108 BCX0' lang='NL-NL' xml:lang='NL-NL' data-contrast='auto'>Duurzame verlichting op de Floriade</span>

Duurzame verlichting op de Floriade

De openbare ruimte van het Floriadeterrein doet vanaf 14 april 2022 een half jaar dienst als tuinbouwtentoonstelling en gaat vervolgens als de woonwijk Hortus verder. Een fikse uitdaging voor ontwikkelaarscombinatieAmvestDura Vermeer en architectenbureau ZUS, die het ontwerp op innovatieve en circulaire wijze hebben aangevlogen. 

“De ambitie van gemeente Almere op vlak van circulariteit ligt een stuk hoger dan bij reguliere projecten”, zegt Joan Almekinders, architect van ZUS. “Dus bij voorkeur kozen we niet zomaar iets uit de catalogus, maar grijp je de kans aan om partijen uit te dagen met state of the art producten. Alle elementen die wij hebben toegepast, van de tegels en zitelementen tot de verlichting, zijn van biobased materiaal, gerecycled of circulair gewonnen. Daarbij zochten we telkens een partij die bereid was om in een vroeg stadium mee te werken.”  

Intelligente eenvoud 

Speciaal voor de Floriade zijn bijzondere lichtmasten ontwikkeld, met een opvallende vierkante vormgeving. De FLR mast, van Setga, kan in iedere hoogte geproduceerd worden en kan maximaal van vier armaturen voorzien worden. De lichtpunten zijn dusdanig te positioneren dat ze het stedenbouwkundig ontwerp extra benadrukken. Op deze wijze kan met een minimalistisch object een maximaal lichteffect bewerkstelligd worden. De volledige mast is aan vier zijden voorzien van een DIN-rail en dit maakt het mogelijk om in het armatuur allerhande aanvullende techniek te plaatsen. Zo kunnen eventuele camera’s, 5G-ontvangers en sensoren toegevoegd worden.Er zijn 347 lichtmasten met in totaal 525 geïntegreerde armaturengeleverd door Modernista en blijven na de tentoonstelling in gebruik in de nieuwe woonwijk. 

Gerecycled aluminium 

Volgens Mieke Slingerland en Ronald Vredenborg van Modernista is dit een bijzonder project en geeft het veel positieve energie. Er kwam veel bij kijken en er is veel samengewerkt met verschillende partijen, waaronder natuurlijk architectenbureau ZUS, maar ook met gemeente Almere en CityTec. “Dit project is een goed voorbeeld, waarbij een projectontwikkelaar buiten de gebaande paden durft te denken en dingen durft aan te pakken, waardoor er iets volledig nieuws uitkomt. Je moet dan wel goed helder krijgen wat de opdrachtgever wil”, vertelt Vredenborg. Naast de woonwijk komt er ook een bosgebied, daar moet je bijvoorbeeld de straatverlichting op aanpassen, zodat de natuur geen last heeft van de verlichting.” De masten zijn gemaakt van 100 procent gerecycled aluminium en ‘gewoon’ in Europa geproduceerd. 

Koninklijke opening 

Koning Willem-Alexander heeft de Floriade 2022 officieel geopend op 13 april, een bijzonder moment. Op 14 april is de wereldtuinbouwtentoonstelling geopend voor het publiek en te bezoeken tot en met 9 oktober 2022. 

Mieke Slingerland en Geurt Dijkstra (gemeente Almere) komen tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres meer vertellen over dit project. Bekijk het programma en meld je aan.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven