Op 15 juni organiseren Straatbeeld en de gemeente Rotterdam met strategisch partner BouwCirculair het Circulaire Openbare Ruimte Congres. In de voormalige opslagloods De Fruitvis in de Rotterdamse haven komen openbare ruimte makers samen om te kijken hoe we de volgende stap kunnen zetten naar een circulaire openbare ruimte. In dit digizine besteden we aandacht aan het programma van het congres en geven we in artikelen ruim baan aan de praktijk met voorbeelden van circulaire initiatieven en projecten.

Hoe Dongen een circulaire brug kreeg
Eind januari 2023 konden de eerste fietsers en voetgangers aan de Sportlaan in Dongen gebruik maken van de nieuwe brug over de Donge. Bij de realisatie van de brug is zoveel mogelijk met circulair materiaal gewerkt. Ruud Jansen, adviseur techniek en ontwikkeling van de gemeente Dongen, vertelt erover.

Friese brug krijgt via Groningen tweede leven in Drenthe
Bij het Drentse Klijndijk krijgt een Friese fietsbrug na een Gronings verblijf een tweede leven over de Drentse ‘Hunebed Highway’, de N34.

Struikrovers redden planten van de sloop
Waar bouwmateriaal vaak al hergebruikt wordt, is dat bij groen anders. Bij nieuwbouw, renovatie of sloop van een woonwijk wordt het bestaande groen in voor en achtertuinen vaak vernietigd. Dat moet anders, vinden ze bij de Stichting Struikroven. Het levert ze de juryprijs op voor Brabantse Circulaire Innovatie van 2022 en dit jaar een nominatie voor de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20.

Circulair ‘gewoon’ maken door radicaler te denken
Op donderdag 16 juni was het dan zover: het allereerste Circulaire Openbare Ruimte Congres, dat werd gehouden bij de Kunstlinie in Almere. Vooraf aan het congres vond op woensdag 15 juni het pre-congres plaats, met onder andere een rondleiding over het Floriadeterrein. Onder zonnige omstandigheden werd dit een mooie dag waarin veel netwerkgesprekken plaatsvonden, inspiratie werd gedeeld en ervaringen werden uitgewisseld.